MTQUA TravelMEDI
MTQUA
CERTIFIED
First & Only in Turkey
MTQUA TravelMEDI
MTQUA CERTIFIED

First and only

Medical Company

in Turkey

Ögonlaserkirurgi vs Smarta linser: Jämförelse för ultimat synkorrigering

Ögonlaserkirurgi vs Smarta linser: Jämförelse för ultimat synkorrigering

Ögonlaserkirurgi vs smarta linser: Jämförelse för ultimat synkorrigering

På resan för att uppnå en klar vision har två framträdande lösningar stått i centrum: Ögonlaserkirurgi och smarta linser. Var och en har sina egna unika egenskaper, fördelar och överväganden som tillgodoser olika behov. Men vilken är rätt för dig? Låt oss dyka in i en detaljerad jämförelse för att hjälpa dig att avgöra vilket alternativ som passar bäst för dina synkrav.

Vad orsakar synproblem?

Ögat fungerar som en kamera. Den största skillnaden mellan vårt öga och kameran är att den har två objektiv, inte en. Det första av dessa är hornhinnan, som ligger framför pupillen i den främre yttre delen av ögat och ger 70 % av fokuseringen, och det andra är vår lins, som är placerad bakom pupillen och ger den återstående 30 % av fokuseringsförmågan.

Hornhinnan är ett fast fokalsystem och fokuserar alltid i samma takt, medan linsen ger dynamiska justeringar upp till 45-50 års ålder; Med andra ord fokuserar den den avlägsna bilden på näthinnan när du tittar långt bort, och närbilden när du tittar på nära håll. Efter 45 års ålder börjar dock förmågan att justera fokus minska och vi kan inte längre fokusera på nära föremål.

Om den kombinerade förmågan hos dessa två ögats linser är för mycket för det ögat, kallar vi bilden som faller framför näthinnan, vilket är närsynthet; om det är mindre kallar vi det hypermetropi. Om fokus är annorlunda på linser kallar vi det astigmatism.

Vad är ögonlaserkirurgi?

Laserögonkirurgi, allmänt känd som LASIK, LASEK, iLASIK, Femto LASIK använder en specialiserad laser för att omforma hornhinnan, korrigera synproblem som närsynthet, översynthet (långsynthet) och astigmatism. Proceduren är känd för sin precision, snabba återhämtningstid och anmärkningsvärda resultat.

 • Proffs:
  • Snabb och minimalt invasiv procedur
  • Omedelbara resultat med förbättrad syn
  • Hög framgångsfrekvens och långvariga effekter
 • Nackdelar:
  • Potential för torra ögon och tillfälligt obehag
  • Inte lämplig för personer med vissa ögonsjukdomar

Vad är smarta linser?

Smarta linser, även kända som intraokulära linser (IOL), är konstgjorda linser som implanteras i ögat för att ersätta den naturliga linsen. De tillhandahåller en mångsidig lösning som tar itu med flera synproblem inklusive grå starr och presbyopi.

 • Proffs:
  • Tagerar på ett brett spektrum av synfrågor
  • Minskar beroendet av glasögon och kontaktlinser
  • Kan skräddarsys efter individuella visuella behov
 • Nackdelar:
  • Kräver kirurgisk implantation
  • Högre kostnad jämfört med andra synkorrigeringsmetoder

Jämförelsetabell: ögonlaserkirurgi vs smarta linser

FunktionÖgonlaserkirurgi (LASIK)Smarta linser (IOL)
ProcedurtypLaserbaserad omformning av hornhinnanKirurgisk implantation av lins
ProcedurtidMinuterKort kirurgiskt ingrepp
ÅterställningstidSnabb återhämtning (dagar)Måttlig återhämtning (veckor)
LämplighetMest unga vuxnaVuxna med olika ögonsjukdomar
Effektens varaktighetLångsiktigtPermanent med pågående justeringar möjliga
KostnadModeratHögre
Jämföra ögonlaserkirurgi och smarta linser

Göra rätt val

Att välja mellan ögonlaserkirurgi och smarta linser beror på dina personliga synbehov, livsstil och budget. Ögonlaserkirurgi är idealisk för dem som söker en snabb, permanent lösning, medan smarta linser erbjuder en mångsidig, långsiktig lösning för komplexa synproblem. Båda alternativen är revolutionerande i sin egen rätt och kan avsevärt förbättra din livskvalitet genom att befria dig från begränsningarna med glasögon och kontaktlinser.

Människor yngre än 18-20 år med närsynthet, översynthet eller astigmatism:

I denna åldersgrupp ökar synproblemet för det mesta aktivt. Av denna anledning rekommenderas glasögon eller kontaktlinser tills synstörningen mognar och lägger sig.

Personer i åldern 20-40: närsynthet, översynthet, astigmatism:

 • Ögonlasermetoder är lämpliga om ordinationsnumret inte är för högt och hornhinnan inte är särskilt tunn.
 • Om receptnumret inte tillåter laserögoningrepp, permanent linser (ICL) kan placeras inuti ögat (utan att ta bort patientens egen lins).

Så,

 • Ögonlaserkirurgi lämplig för om din närsynthet är mindre än -8,
 • Ögonlaserkirurgi lämplig för om din hyperopi är mindre än +6  ,
 • Ögonlaserkirurgi lämplig för astigmatism inte för avancerad,
 • Smarta linser lämpliga för dig om ditt dioptrivärde har högre värde

Individer efter 40-45 års ålder: närsynthet, översynthet, astigmatism

Vid denna ålder börjar närseendet också försämras. Närsynta individer kan inte se nära med sina glasögon. De tar av sig glasögonen och ser på nära håll. För individer med hypermetropi är både nära och fjärran synliga endast med glasögon.

Smarta linsoperationer rekommenderas i denna åldersgrupp. För även om lasern korrigerar avstånd går det inte längre att se nära utan glasögon.

Intresserad av att lära dig mer om visionskorrigeringslösningar? Besök sidan för laserögonkirurgi i Turkiet så kan du få mer information !