MTQUA TravelMEDI
MTQUA
CERTIFIED
First & Only in Turkey
MTQUA TravelMEDI
MTQUA CERTIFIED

First and only

Medical Company

in Turkey

Bröstrekonstruktion efter bröstcancer

Bröstcancer är en av de vanligaste cancerformerna i världen. Att tappa bröst på grund av cancer kan påverka kvinnor fysiskt och mentalt. Rekonstruktion av bröstvävnad (rekonstruktion) ger en stor förändring på ett positivt sätt i patientens självkänsla och psykologi. I månadens utgåva vill vi prata om bröstrekonstruktion för kvinnor som fått bort bröstvävnaden på grund av cancer.

När det gäller timing kan bröstrekonstruktion utföras i två olika faser. Det kan göras antingen samtidigt med borttagning av bröstvävnad eller senare efter avlägsnande av bröstvävnad (mastektomi). De som har samtidig mastektomi och bröstrekonstruktion är vanligtvis tidigt diagnostiserade patienter. I denna operation tar den allmänna kirurgen bort bröstvävnad och en plastikkirurg rekonstruerar bröstet. Om cancer har utvecklats bör bröstrekonstruktion utföras efter 1 års mastektomi – eftersom patienten sannolikt kommer att få strålbehandling. Behandling och rekonstruktion av bröstcancer bör utvärderas och planeras med en grupp experter inom allmän kirurgi, onkologi och plastikkirurgi. På detta sätt kan den bästa behandlingsplanen utvecklas för patienten.

Det finns några metoder för bröstrekonstruktion. Vi kan dela upp dessa i två huvudkategorier som “ympning” och “bröstimplantat”. Implantation består av att använda naturliga kroppsvävnader, främst fetter, för att injicera tillbaka i bröstet för att ge det en form. Vid inokulering är den första preferensen vanligtvis extraktionsvävnad från buken, eftersom den är mjuk, fet och lätt formad vävnad. Magen kan användas på två sätt: För det första är det att använda hud-, fett- och magmuskler. Den andra metoden är att endast använda bukhud och fett utan muskelvävnad. Båda metoderna har sina egna fördelar och nackdelar. Den första tar relativt kortare tid – men eftersom magmuskler används kan det leda till bråck och det kan inte utföras för överviktiga patienter. Den andra metoden där endast bukhud och fett används har blivit mer och mer populärt nyligen. Eftersom muskler inte stör denna metod finns det ingen risk för bråck. Men det kräver mycket mer expertis inom mikrokirurgi och erfarenhet. Båda förfarandena kan lämna ärr som liknar kejsarsnitt. I vår klinik är den mest föredragna metoden den andra genom att utnyttja vår expertis inom mikrokirurgi.

För patienter som inte har tillräckligt med fett och hud i buken kan silikonimplantat vara en lösning. I denna metod extraheras vanligtvis en liten mängd muskelvävnad från patientens baksida och överförs till bröstet, varefter en silikonballong placeras. Denna ballong blåses upp vid vissa tidsintervall. När den når sin optimala storlek tas ballongen bort och silikonimplantatet lämnas inuti bröstet. Den här metoden tar kortare, men det krävs två sessioner för att slutföra.

Vem kan genomgå denna operation?

Alla som har god hälsa kan genomgå denna operation. Risken för komplikationer är dock högre hos patienter som röker.

Hur lång tid tar det?

Det beror på vilken metod som används. Till exempel, om muskelvävnaden extraheras från baksidan och silikonimplantatet placeras tar det vanligtvis 4-5 timmar. Men när mikrokirurgiska metoder används kan det ta upp till 6-7 timmar – om två bröst behöver rekonstrueras kan det till och med ta 12 timmar totalt.

Hur är läkningsprocessen efter operationen?

Beroende på vilken metod som används kan patienten stå upp och konsumera vätskor samma dag. Kirurgiska avlopp tas bort på 3-4 dagar. Vi rekommenderar att du bär kompressionskorset i två månader. För att ge en fullständig symmetri av två bröst kan mindre ingripanden vara nödvändiga i framtiden, såsom att omforma areola.


Bedste brystkirurgisk klinik i Tyrkiet